Ta vare på din sko

Kom over disse tipsa hos lilllevinkel.no

Er du flink til å stelle med Skoene dine?

SKOPLEIE

Jevnlig bruk av skokrem og impregnering gjør skoene mer holdbare. Dersom det er en lærkant mellom sålen og overlæret er det viktig å behandle denne også. Dette gjelder også skinn som er felt inn på hælen.

Generelt: La aldri skoene varmetørke på en ovn eller liknende. Dette vil føre til at skinnet sprekker og kan miste fargen. Slik behandling av skoene gir ikke reklamasjonsrett. La skoene tørke naturlig.

Ulike materialer skal behandles på ulik måte:

Glatt skinn stelles ved å først fjerne flekker med en ren (evnt. fuktet) klut eller børste. For å beholde skinnets originale farge bruker du nøytral skokrem. Ved behov for å friske opp fargen benytter du en farget skokrem. Sko som skal brukes ute i fuktig vær bør settes inn med impregnering. Skokremen/impregneringen påføres med en klut eller børste. Det er ikke noe i veien for å gjøre dette flere ganger i måneden dersom skoene brukes ofte! Du kan også benytte sprayimpregnering på glatt skinn, men denne virker kun impregnerende, ikke pleiende. Vær oppmerksom på at enkelte skinntyper kan kreve ekstra skånsomme skopleiemidler. For en blank finish kan du polere med en nylonstrømpe etter å ha pusset skoene.

Semsket skinn og nubuck fjerner du flekker fra med en litt hardere spesialbørste. Du bruker gummibørste eller metallbørste avhengig av hvor fint/grovt skinnet er. Det finnes også en egen type sjampo for å rengjøre slikt skinn. Etter rengjøring sprayer du med impregningsspray for å beskytte mot fukt og skitt. Ved ønske om å friske opp eller opprettholde fargen benytter du en egen flytende skokrem for semsket skinn.

Stoffsko kan rengjøres forsiktig med en egnet flekkfjerner.

Lærsåler er en eksklusiv såletype, men egner seg kun ved tørt vær. Dersom du skal bruke skoene når det er vått ute bør du få en skomaker til å legge på en gummisåle. Husk også å sette inn kanten av lærsålen med skokrem/impregnering, hvis ikke risikerer du at den sprekker etter noe tids bruk.

Gummistøvler må også behandles for ikke å tørke ut. Vi har flere produkter som smører og renser gummi. Gummi er faktisk en ferskvare og vil tørke ut etter en tid. Husk å lagre gummistøvler mørkt da sollys også tørker ut gummi. Gummi vil også avgi et hvitt belegg som må renses med jevne mellomrom.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s